Çikolatalı Lav Pasta
Herkese merhaba
Çok çikolatalı, çok lezzetli, çok hafif bir tarif :)
Suffleyi andıran bir tatlı ancak biraz daha farklı yapılıyor. Tarifi Passion for Baking'den aldım. Tatlıyı yapmadan 1 gün önce taze krema (cream fraiche) yapılması gerekiyor.
*Taze krema için;
-100 gr krema
-25 ml buttermilk (Tarifini daha önce vermiştim 1 bardak sütün içine 1 kaşık sirke konulup karıştırılıyor ve 10 dk kadar bekletiliyor.)
Taze krema için ikisini karıştırıp 1 gün boyunca "oda sıcaklığında" ağzı kapalı bir kavanozda bekletiliyor. Daha sonraki kullanımlar için buzdolabında saklayabilirsiniz.
Lav muffinin ortasına konulacak ganaj;
-60gr çikolata
-90 gr krema
Kremayı ısıtıp içine çikolataları koyuyoruz ve eriyene kadar karıştırıyoruz. Yumurta konulan kartonlara buzdolabı poşeti serip her bir boşluğa 1 kaşık çikolatalı ganaj koyuyoruz. Buzluğa keki yapana kadar koyuyoruz ve donduruyoruz.
Lav muffin;
-45gr çikolata
-20 gr kakao
-40gr tereyağ
-3 yumurta
-45 gr cream fraiche
-45 gr şeker
-1 paket kabartma tozu
Muffin kaplarını yağlayıp hafif unluyoruz. 11-12 adet muffin çıkıyor.
Belmarin usulü kako, yağ ve çikolatayı eritiyorz. Soğuması için bir kenara koyuyoruz.
Hazırlamış olduğumuz taze kremayı ve yumurta sarılarını bir kapta, yumurta beyazlarını ayrı bir kapta çırpıyoruz. Yumurta akları kabı ters çevirdiğimizde akmayacak kıvama gelmeli.
Yumurta sarılarının içine çikolatalı karışımı, şekeri, kabartma tozunu ve 2 yemek kaşığı yumurta beyazını koyuyoruz. Bu aşamadan sonra mikserle değil spatula ile aşağıdan yukarı doğru karıştırıyoruz eğer mikser kullanırsanız yumurta akları söner. Daha sonra geri kalan yumurta akınıda karışıma ilave edip spatulayla karıştırmaya devam ediyoruz.
Karışımı kapların 3/4'ü oranında koyuyoruz. Her birinin ortasına buzlukta bekleyen ganajdan 1 tane koyuyoruz ama içene gömmüyoruz, bastırmıyoruz. Ganajı elinizle kolayca çıkarabilirsiniz.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 10-14 dk pişiriyoruz. Fırından çıktıktan sonra kekler sönüyor korkmayın normal bir durum :)
Kekleri soğuyana kadar kaplarından çıkarmamalıyız. Soğuduktan sonra kaplarından çıkartıp, ters olarak buzdolabında en az 6 saat dinlendirmeliyiz.
** Servis etmeden önce mikrodalgada hafif ısıtıp, dondurma ile servis etmenizi öneririm.
Afiyet bal şeker olsun...
Yorumlar