Galette
Son günlerin modası galette...
Tart hamuruna benzer ancak içince yumurta yok ve biraz daha sert oluyor. Tuzu ve şekeri çok az bu nedenle tuzlu olarak da tatlı olarak da tüketebilirsiniz.
Galette malzemeleri;
-125 gr. tereyağ
-225 gr. un
-1 tatlı kaşığı toz şeker
- bir tutam tuz
- 2 3 çorba kaşığı su
Su hariç tüm malzemeleri parmaklarınız ucuyla yoğurun. Yağ iyice parçalandıktan sonra soğuk suyu ekleyerek hamur haline getirin. 30 dk. buzdolabında dinlendirin.
Yağlı kağıt serilmiş tepside hamurunuzu açın çok ince yada kalın olmamalı. Kenarlarında beşer cm. kalacak şekilde iç malzemelerinizi doldurun.
Hamurun kenarlarını kapadıktan sonra yumurta akı sürün.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40- 45 dk pişirmeniz yeterli.
Ben hem tatlı hem tuzlu denedim ve tuzlu olanı daha başarılı buldum. Tuzlu olanın iç malzemeleri;
- 2 3 adet patates
- 1 adet domates
- 2 soğan
- karabiber,tuz, kırmızıbiber, kekik ve diğer istediğiniz baharatlar
- kenarlarını süslemek için çörekotu, susam yada çekirdek içi
Soğanları çok az kavurdum ve kavurduğum tavada patatesleri hafifçe pişirdim.
Domatesleri doğradım, tüm malzemeleri tuz ve baharatlarla harmanladım.
Tatlı galetta için benim tercihim incir oldu ama şeftali, erik, elma vb meyvelerle deneyebilirsiniz.
İncirleri pişirmedim ama tat vermesi için vanilyayla harmanladım ve içine çok az şeker ekledim.
Hamurun kenarlarını kapadıktan sonra üzerine şeker serpebilirsiniz.
Yorumlar