Cevizli Karamelli Turta
Uzuuun bir aradan sonra tekrar merhaba
Zaman nasıl geçiyor anlamıyorum en son yazalı nerdeyse 1 ay olmuş. Yazmadığım sürede hayatımda bazı değişiklikler yaptım veee spora başladım, benim gibi yerinden kalkmaya üşenen biri için devasal bir adım oldu :) İkinci değişiklik ise işsiz kalmaktan sıkılıp KPSS'ye hazırlanmaya başladım.
Bu arada 24 Kitchen adlı kanala takıldım kaldım, eğer izleyenler varsa hemen kime takıldığımı tahmin etmiştir :) Rudolph VanVeen' nin programı olan Rudolph'un Fırını...
Bugünki tarifte Rudolp'a ait, İngilizlerin yöresel bir tartı.
Tarife gelirsek, öncelikle karamel yapmakla başladım. Daha önce 2 kere denemiştim olmamıştı ama sonunda başardım :) Karamel yapmaya çalışırken fotograflarını çekmeyi unuttum ama en yakın zamanda yeni post hazırlayıp sadece karamel yapımının aşamalarını göstermeyi düşünüyorum.
İç harcı için malzemeler;
-125 gr şeker
-125 gr krema
-200 gr ceviz
Karamel için 125 gr kremayı veya sütü ısınmaya bırakıyoruz. Kaynama noktasına getirmiyoruz sadece ısıtıyoruz.
Bir yandan 125 gr şekeri yavaş yavaş tencereye döküyoruz, ilk döktüğümüz kısımda şekerler ıslanıyor gibi oluyor ve tamamen eriyince biraz daha şeker döküyoruz. İkinci döktüğümüz şekerler eriyince tekrar az miktarda şeker ekliyoruz. Bu şekilde tüm şekerlerimizi karamel kıvamına getirince kremayı karamele döküyoruz. Şekerleri karıştırmak yerine tencereyi çevirmeniz daha iyi oluyor.
Burda dikkat etmeniz gereken nokta karamelle krema aynı ısıda olmadığı için çok kabarıp sıçrayabilir. Bu nedenle geniş bir tencere seçmeniz lazım. Kremayı döktkten sonra karamel sertleşip topaklanabilir, tamamen eriyene kadar karıştırıyoruz, endişelenmenize gerek yok sonunda eriyor :)
Karameli ocaktan almadan yarım bardaktan daha az su döküp onuda karamele yediriyoruz ve karamelimiz hazııııır.
Karamelin içine cevizlerimizi koyuyoruz ve çok az cevizleride karamelin içinde pişiriyoruz.
Turta hamuru için malzemeler;
-75 gr tereyağ
-75 gr şeker
-190 gr un
-1 yumurta
Tereyağ, şeker ve unu elimizle ufalıyoruz, yağı unun içinde eritiyoruz. Yumurtayı ekleyip hamur olana kadar yoğuruyoruz. Yarım saat hamurun dinlenmesi için streç filme sarıp buzdolabına koyuyoruz.
Turta kalıbımızı yağlıyoruz ve hamurun 4/3 ünü tabana yayıyoruz. İç harcını koyup kalan hamurlada üzerini örtüyoruz ve çatalla delikler açıyoruz.
Önceden ısıtılmış 220 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar pişiriyoruz. Fırından çıkar çıkmaz üzerine şeker serpiyoruz.
Afiyet bal şeker olsun...
Zaman nasıl geçiyor anlamıyorum en son yazalı nerdeyse 1 ay olmuş. Yazmadığım sürede hayatımda bazı değişiklikler yaptım veee spora başladım, benim gibi yerinden kalkmaya üşenen biri için devasal bir adım oldu :) İkinci değişiklik ise işsiz kalmaktan sıkılıp KPSS'ye hazırlanmaya başladım.
Bu arada 24 Kitchen adlı kanala takıldım kaldım, eğer izleyenler varsa hemen kime takıldığımı tahmin etmiştir :) Rudolph VanVeen' nin programı olan Rudolph'un Fırını...
Bugünki tarifte Rudolp'a ait, İngilizlerin yöresel bir tartı.
Tarife gelirsek, öncelikle karamel yapmakla başladım. Daha önce 2 kere denemiştim olmamıştı ama sonunda başardım :) Karamel yapmaya çalışırken fotograflarını çekmeyi unuttum ama en yakın zamanda yeni post hazırlayıp sadece karamel yapımının aşamalarını göstermeyi düşünüyorum.
İç harcı için malzemeler;
-125 gr şeker
-125 gr krema
-200 gr ceviz
Karamel için 125 gr kremayı veya sütü ısınmaya bırakıyoruz. Kaynama noktasına getirmiyoruz sadece ısıtıyoruz.
Bir yandan 125 gr şekeri yavaş yavaş tencereye döküyoruz, ilk döktüğümüz kısımda şekerler ıslanıyor gibi oluyor ve tamamen eriyince biraz daha şeker döküyoruz. İkinci döktüğümüz şekerler eriyince tekrar az miktarda şeker ekliyoruz. Bu şekilde tüm şekerlerimizi karamel kıvamına getirince kremayı karamele döküyoruz. Şekerleri karıştırmak yerine tencereyi çevirmeniz daha iyi oluyor.
Burda dikkat etmeniz gereken nokta karamelle krema aynı ısıda olmadığı için çok kabarıp sıçrayabilir. Bu nedenle geniş bir tencere seçmeniz lazım. Kremayı döktkten sonra karamel sertleşip topaklanabilir, tamamen eriyene kadar karıştırıyoruz, endişelenmenize gerek yok sonunda eriyor :)
Karameli ocaktan almadan yarım bardaktan daha az su döküp onuda karamele yediriyoruz ve karamelimiz hazııııır.
Karamelin içine cevizlerimizi koyuyoruz ve çok az cevizleride karamelin içinde pişiriyoruz.
Turta hamuru için malzemeler;
-75 gr tereyağ
-75 gr şeker
-190 gr un
-1 yumurta
Tereyağ, şeker ve unu elimizle ufalıyoruz, yağı unun içinde eritiyoruz. Yumurtayı ekleyip hamur olana kadar yoğuruyoruz. Yarım saat hamurun dinlenmesi için streç filme sarıp buzdolabına koyuyoruz.
Turta kalıbımızı yağlıyoruz ve hamurun 4/3 ünü tabana yayıyoruz. İç harcını koyup kalan hamurlada üzerini örtüyoruz ve çatalla delikler açıyoruz.
Önceden ısıtılmış 220 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar pişiriyoruz. Fırından çıkar çıkmaz üzerine şeker serpiyoruz.
Afiyet bal şeker olsun...
Yorumlar